Frågor och Svar

1. Är överdelen på din högtalare förankrad på något sätt i det undre kabinettet eller helt fristående? Toppen är nu fast förankrad

2. Du nämnde att det finns planer på att förse kabinettet med bättre tassar undertill (Sonic Design?). Går det annars att beställa med t.ex. inslagsmutter (M6 eller M8) för montage av egna fötter? Det går att ordna.

3. Kan man beställa med annat kablage än de två alternativen du erbjuder? Om ja, hur många meter behöver du till ett par? Nej.

4. Hur långa är dina leveranstider? 3 månader.

5. Kan du berätta lite mer om din bakgrund och hur länge du har ägnat dig åt högtalarkonstruktioner?

Jag har tidigare haft Mirage M3si, Respons högtalare, Magnepan, mfl. 1996 kom en produkt som förändrade min syn på högtalare, Audio Artistry Beethoven. Hur kunde man kan ta så bra betalt för en högtalare? Linkwitz gjorde sedan en högtalare som hete Orion. Denna byggde jag och var med i ett hemma hos reportage i high fidelity för många år sedan.  Under de senaste 10 åren har det kommit många dyra öppen baffle högtalare som fått strålande recensioner. Gemensamt för dessa var att de alla hade Acoustic Elegance som bas. Samtidigt såg vi att några av dem drev sina högtalare med Hypex.

Därefter började design och konstruktionsarbetet som har slutat med utformningen av OB3. Tanken var från början att bara använda slutstegen för att skapa ett passivt filter men det lät så bra och prisvärt att det blev en egen produkt. Annars är jag en rörkille och har både VTL, Atamasphere M60 och Atmasphere MP1 försteg. Planen är att ta fram ett passivt delningsfilter till högtalaren.

Så i framtiden kommer det vara möjligt att konvertera sina OB3 till en passiv högtalare.  

6. Du skriver “oss” på din hemsida – vilka utgör teamet bakom din högtalare förutom dig själv?

Vi är 2. Min farbror, Lars Ståhl, och jag . Vi har tillsammans testat olika element under 1,5 år för att landa i nuvarande modeller.

7. Du skriver att valet av diskant är en smaksak – vilken föredrar du själv?

Det är en smaksak och beror på val av musik och lyssningsrum. Spelar man pop och rock tycker jag elipticore. Jazz och klassiskt så är nog Raal bättre. Elipticore sprider bättre i rummet så även möjlig placering i rummet påverkar val av modell.

8. Hur lång garantitid lämnar du på dina högtalare? 2 år

9. Har du testat dina högtalare med dyrare DAC och/eller streamer?

Nej men vi har testat många signalkablar och det är extremt stor skillnad på ljudet. Var enda nyans hörs. Vovox Sonarus är en musikalisk signalkabel. Mogami är extremt detaljerad och inte lika homogen.

10. Hur stort rum anser du att högtalarna behöver spela, hur långt ifrån vägg ska de stå och vad är lämpligt att ha på vägg bakom högtalarna enligt dig (absorbenter, diffusorer, inget alls)?

Den stora fördelen med dipoler är att de påverkas mindre av rummet. Har man ett litet rum skall man värdera inköp av rumskorrigering.

Den lättaste vägen att få till ljudet i ett litet eller svårmöblerat rum är att inhandla Dirac rumskorrigering. Den jag rekommendera är DDRC-22D. Den kopplar man digitalt in mellan streamer och dac. Minimalt med förluster och korrigering i den digitala domänen.  

Högtalaren bör placeras 1 meter från bakväggen till fronten på högtalaren.